Det finns inga vetenskapliga belägg för att fluortabletter är farliga för barn. Trots uppgifter i sociala medier om att fluor kan vara skadligt för barn kan tandläkare i dag rekommendera barn och föräldrar att använda fluor. Fluoranvändning är ett effektivt sätt att hindra karies i munnen. Fluortandkräm är bra och kan kompletteras med tabletter.
Fluortabletter funkar för både barn och vuxna
Såväl barn som vuxna kan alltså använda fluor för att minska risken för karies i munnen. Tandkräm och vanliga fluortabletter finns att köpa på apotek. Personalen på apoteketet eller inom tandvården kan hjälpa till att ge råd om hur tabletterna ska doseras. Mängden skiljer mellan barn och vuxna. Genom att följa instruktionerna på tabletternas förpackning är risken mycket liten att få i sig fel mängd, att bli förgiftad eller få andra biverkningar.
"I över 70 år har fluor använts för att förebygga karies hos befolkningen, det är det skydd som i modern tid betytt mest för att förebygga hål i tänderna och förstärka tandhälsan. Fluor kan också reparera mindre skador."
Varje gång du äter eller dricker något som innehåller socker kommer bakterier i din mun att bilda en syra som kan ge skador på tandytorna i munnen. I förlängningen leder det ofta till hål i tänderna, något som kan undvikas genom att just använda fluor dagligen under lång tid.
Fluor finns redan i vårt vanliga dricksvatten som kommer direkt ur vattenkranen hemma. Fluor finns också i maten vi äter. I frukt, spannmål, rotfrukter, ägg, ost och kött är halten låg. Den är däremot högre i till exempel fisk och skaldjur. Men i maten och dricksvattnet är mängderna fluor ändå så liten att den inte räcker för att skydda våra tänder från karies.
Tillför fluor direkt på tänderna
För att ha ett effektivt skydd behöver vi tillföra fluor direkt på tänderna. En fördel med tabletter är de långsamt kan smälta på tungan vilket gör att fluoret stannar kvar i munnen en stund och därmed ger ett bra skydd. Tabletter är enkla att ta och är därför ett bra alternativ för barn.
Fluor finns också i form av munsköljningsmedel, men att använda munskölj för barn är ofta knepigt eftersom små barn har svårt att skölja så lång tid som det behövs för att fluoren ska få effekt.
Ungdomar (och även vuxna) kan som alternativ använda tuggummin med fluor.
Beräkningar visar att ett barn måste få i sig stora mängder fluor för att riskera förgiftning. En ettåring som väger ca 10 kilo skulle behöva få i sig 200-600 fluortabletter för att riskera förgiftning, eller 1-3 tuber fluortandkräm.
Andra inlägg
- Borsta tänderna utan tandborste och tandkräm
- Vilka livsmedel är sämst för tänderna?
- Vad är skillnaden mellan folktandvård och privat tandvård?
- Vårdcentraler i Sundbyberg
- Hur blir man av med muntorrhet?
- Botox för att täcka tandkött / Gummy smile
- Är kaffe dåligt för tänderna?
- Tillfälliga tandsmycken
- Mjuk eller hård tandborste?