Muntorrhet kan leda till problem för den drabbade. Det handlar ofta om ett underskott av saliv och just saliv fyller en viktig funktion våra munhålor. Detta finns för att du ska kunna tugga och svälja all mat du äter, men även för att ge dina tänder skydd. En sämre salivproduktion kan leda till ökade kariesangepp. Därför är det också viktigt att agera.
Personer som lider av sämre salivproduktion kan märka detta genom att man får svårt att prata, att man får besvär med att tugga- och svälja samt att man kan få svårigheter i att känna smak när man äter. Utöver detta kan man även se att dessa personer får en sämre munhälsa där exempelvis inflammationer i tandkött och munslemhinna förekommer. Ett annat utmärkande drag hos personer med dålig salivproduktion är en dålig andedräkt.
Undersök och utred varför du lider av muntorrhet
Upplever du besvär med muntorrhet så är det viktigt att du fastställer varför detta problem finns. Att kontakta sjukvården är ett bra första steg där man exempelvis kan utesluta vissa sjukdomar som bakomliggande till muntorrheten. Där kan exempelvis Sjögrens Syndrom nämnas. En utredning sker av en tandläkare och det är även denne som sätter in åtgärder i syfte att öka din salivproduktion om det visar sig att nämnda sjukdom inte är anledningen till din muntorrhet.
Behandlingarna som normalt sätts in vid muntorrhet är inte permanenta. Tyvärr så finns det ingen behandling som fungerar och direkt botar detta. Det handlar istället om förebyggande åtgärder som sker i syfte att förenkla vardagen och att minska riskerna för karies. Detta kan innebära att du ordineras att besöka Apoteket och köpa produkter som hjälper till att bilda mer saliv - eller som ersätter salivet. Det finns exempelvis tuggummin speciellt framtagna för detta och där många av dem även innehåller fluor som ger tänderna ett extra skydd.
Varför lider du av muntorrhet?
Det finns olika skäl till varför man drabbas av muntorrhet. Det vanligaste är läkemedel och därför så ser man också att många äldre - som av hävd kan behöva äta flera olika läkemedel - drabbas i en större omfattning.
En annan vanlig orsak till muntorrhet handlar om stress och just detta kan man faktiskt söka hjälp för. Att din munhåla är torrare än normalt kan alltså vara följden av att du stressar för mycket i din vardag och i ditt arbete. Här kan du söka hjälp för att lära dig att dra ner på stressen - och att hantera den stress som finns på ett bättre sätt. Genom detta kan du också få igång salivproduktionen igen.
Det viktiga är att du först bokar en tid hos en tandläkare för att fastställa att det inte är en sjukdom som ligger bakom din muntorrhet.
Andra inlägg
- Borsta tänderna utan tandborste och tandkräm
- Vilka livsmedel är sämst för tänderna?
- Vad är skillnaden mellan folktandvård och privat tandvård?
- Vårdcentraler i Sundbyberg
- Botox för att täcka tandkött / Gummy smile
- Är kaffe dåligt för tänderna?
- Tillfälliga tandsmycken
- Mjuk eller hård tandborste?
- Fluortabletter - Vilka fördelar samt risker finns för barn?