Tillfälliga tandsmycken - snygg detalj eller farligt för tänderna?
Den estetiska tandvården har tagit stora steg och är idag något som efterfrågas i en större utsträckning än tidigare. Privatpersoner vill visa upp ett snyggt, personlig och unikt leende. Detta innebär att allt från tandblekningar, skalfasadet och tandsmycken blivit mer efterfrågade. Tandsmycken är något som fler vill ha och vi ska titta närmare på just detta här.
Att fästa ett smycke på en tand - exempelvis en hörntand - ger ett mer personligt uttryck. Man skapar en viss spänning kring den egna personen och man kan genom detta framställa sig själv som mer intressant.
Ett tandsmycke gör att man skiljer sig från den stora massan. Dessutom så är det ju också - vilket naturligtvis ligger i betraktarens ögon - snyggt också. Som med alla smycken så handlar det om att addera det där lilla extra och sätta lite guldkant på tillvaron genom en fräck accessoar.
Ett tandsmycke är ofarligt
Ett tandsmycke är heller ingenting farligt. Sätts det på plats av en tandläkare så handlar det om ett riskfritt ingrepp som inte kräver mer än att tandläkaren slipar lite på emaljen, lägger på en mild syra - som får smycket att fästa bättre - och där sedan ett speciellt lim används för att sätta fast smycket. Det tar inte lång tid och kostnaden är blygsam - du betalat ungefär mellan 500-1000 kronor. Det går dessutom att köpa tandsmycken på plats hos många tandläkare, vilket borgar för kvalitet och extra säkerhet. Annars så säljs sådana även i många guld- och smyckesbutiker.
Ett varningens finger ska emellertid höjas och detta mot det faktum att vissa idag - på uppmuntran av exempelvis bloggare och influencers - väljer att sätta tandsmycken på sina tänder utan professionell hjälp. Detta blir sällan bra sett till hållbarheten och dessutom så finns det även risker gällande den egna hälsan.
Att man använder exempelvis klister avsett för naglarna är något som bör höja en del ögonbryn. Sådant klister är inte för invärtes bruk och definitivt inte något som ska användas oralt. Undvik! Ta alltid hjälp av en tandläkare eller en tandhygienist för att sätta ditt tandsmycke på plats.
Tandsmycken och skötsel
Vad gäller tandsmycken så har många tandläkare satt en gräns på 18 år hos en patient. Är man omyndig så får man heller inte erbjudas behandlingen - detta om man inte har målsmans intyg.
Gällande skötsel så finns inga problem - du borstar tänderna som vanligt och du behöver inte vara rädd för att smycket ska lossna. Skulle du tröttna på ditt tandsmycke så är det bara att boka in en tid hos din tandläkare som med lätthet kan avlägsna det från din tand.
Det är inte mer komplicerat än så. Vill du ha det där lilla extra i ditt leende så är definitivt ett tandsmycke något att överväga.
Andra inlägg
- Borsta tänderna utan tandborste och tandkräm
- Vilka livsmedel är sämst för tänderna?
- Vad är skillnaden mellan folktandvård och privat tandvård?
- Vårdcentraler i Sundbyberg
- Hur blir man av med muntorrhet?
- Botox för att täcka tandkött / Gummy smile
- Är kaffe dåligt för tänderna?
- Mjuk eller hård tandborste?
- Fluortabletter - Vilka fördelar samt risker finns för barn?