Vad ska man ha för arbetskläder som tandläkare och finns det något som man måste tänka på?
Som tandläkare så har man speciella arbetskläder och på samma sätt som inom vården så ska dessa fylla vissa speciella funktioner. Dels så ska arbetskläderna signalera vem man är. Det är viktigt sett ur ett psykologiskt och trygghetsperspektiv.
Som patient så kan man vara nervös och känna sig osäker inför ett tandläkarbesök. Mycket av denna rädsla kan avväpnas genom klädseln som, faktiskt, kan hjälpa till att bygga ett större förtroende för den egna personen. Jämför gärna den propra, rena klädsel som en tandläkare har på sig mot om du skulle bli behandlad av samma tandläkare klädd i sina civila kläder. Klädseln skapar trygghet, lugn och den skänker en professionalism.
Funktion, utseende och ergonomi
Det handlar alltså om arbetskläder som kan ge patienter lugn och större trygghet och som samtidigt ökar respekten för tandläkaren. Det är inga nyheter att de senare fungerar; det är bara att se varför vissa yrkesgrupper klär sig på ett visst sätt. Uniformer och arbetskläder gör att man får mer respekt i det dagliga värvet.
Men, det finns även andra aspekter av arbetskläder för en tandläkare. Vi går igenom några av de krav som kläderna i fråga måste uppfylla:
- Renlighet och hygien. Som tandläkare så behandlar man hela tiden patienter och det kan innebära att exempelvis blodstänk kan hamna på kläderna. Detsamma gäller exempelvis bakterier som kan överföras från en patient till en annan. Vikten av att kunna tvätta kläderna på ett effektivt sätt blir därför stor. Naturligtvis så har en tandläkare och en mottagning flera uppsättningar av arbetskläder som går att byta vid behov.
- Funktionalitet. Både tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor måste kunna röra sig obehindrat och där särskilt tröjorna måste ge utrymme för både händer och armar att arbeta. Kläderna måste vara bekväma och funktionella. Här har mycket skett och idag så ser man att tygerna drar mer åt stretch än vad som förr var fallet. På samma sätt som exempelvis gymkläder blivit bättre så har man också utvecklat kläderna för sjukvården; de andas bättre och de ger en tydligare rörelsefrihet - samtidigt som de sitter skönt på kroppen. Ett fall framåt!
- Fin design. Det här hör ihop med punkten ovan. Idag finns ett större urval för arbetskläder och man kan välja mellan både färger, passformer och snitt på exempelvis byxor och tröjor. Det är inte ovanligt att se att mottagningar arbetar enhetligt i detta. Man har en typ av färg - exempelvis rosa eller turkos - som löper som en röd tråd genom hela verksamheten. Från receptionisten, till logotypen och sedan vidare till både tandläkare och tandsköterskor. Det ger ett stilrent intryck som ökar på professionalismen.
- Ergonomi. Den här frågan gäller mestadels skorna. Tandläkaryrket innebär en hel del promenader och därför måste man ha arbetsskor som är bekväma att gå i. Vissa löser detta genom att använda sig av speciella inneskor - tänk gymnastikskor - medan andra väljer mer fotriktiga skor eller vanliga tofflor. Här har man ofta en större rörelsefrihet än gällande andra detaljer i klädseln. Alla vet vilken skillnad rätt skor kan göra och alla är även medvetna om vilken pina det är att vandra omkring i fel sådana.
Andra inlägg
- Borsta tänderna utan tandborste och tandkräm
- Vilka livsmedel är sämst för tänderna?
- Vad är skillnaden mellan folktandvård och privat tandvård?
- Vårdcentraler i Sundbyberg
- Hur blir man av med muntorrhet?
- Botox för att täcka tandkött / Gummy smile
- Är kaffe dåligt för tänderna?
- Tillfälliga tandsmycken
- Mjuk eller hård tandborste?
- Fluortabletter - Vilka fördelar samt risker finns för barn?