När ett barn har fått alla tjugo mjölktänderna och börjar tappa dem, vilket vanligtvis inträffar runt sexårsåldern, börjar de permanenta tänderna, vuxentänderna att krypa fram. Under den period som både permanenta tänder och mjölktänder samsas i munnen kallas det att barnet har växelbett. Under denna växlingsperiod trycker de permanenta tänderna på underifrån och får mjölktändernas rötter att lösas upp, tills de bara hålls fast av tandköttet och kan vickas loss av barnet. Det är en period när tänderna står lite som de vill, de spretar och de är inte ovanligt med stora gluggar och små tänder bredvid jättestora.
”De permanenta tänderna är designade för att passa i ansiktet när barnet blir vuxet. Under växlingsperioden är det normalt att se lite tokig ut i munnen”
Av naturliga skäl ser de permanenta tänderna stora ut i barnets mun, de är ju designade för att passa i ansiktet när barnet blir vuxet. Under växlingsperioden är det normalt att se lite tokig ut i munnen. En effekt av tandväxlingen som en del föräldrar och även barn kan bekymra sig över är om barnet får dubbla tandrader. Det sker oftast i underkäken genom att en permanent tand dyker upp bakom mjölktanden i stället för att tränga bort den. Det beror på att tänderna inte befinner sig på samma position och den permanenta tanden har misslyckats med att få bort hela roten till mjölktanden. Detta är dock något som brukar reglera sig själv.
Om barnet har dubbla tänder
Dubbla tänder är vanligast i underkäken. I normala fall räcker det med att uppmuntra barnet att vicka på mjölktanden så kommer den att lossna till slut. Det kan dock ta några veckor. När den till slut trillar ut kommer barnets tungrörelser att göra att den permanenta tanden flyttar fram och hittar sin naturliga position. Skulle det inte ske är det dock bäst att kontakta oss så kan vi se om det behövs någon åtgärd.
Likaså bör du kontakta oss om barnet får dubbla tänder i den övre tandraden och mjölktanden inte visar några tecken på att sitta löst. Det kan då bli nödvändigt att dra ut mjölktanden för att hjälpa den permanenta tanden att snabbt hitta sin rätta plats, annars kan det bli problem med tändernas placering när barnet blir äldre. Det är dock viktigt att komma ihåg att allt detta är helt normalt och också väldigt lätt att åtgärda.
Olika för alla
Tandväxlingen är en stor operation som kroppen genomför på egen hand och det är vanligt att saker och ting inte går som på räls. Ibland kan det hända att mjölktanden sitter så hårt att den permanenta tanden inte förmår tränga upp. Då måste mjölktanden dras ut. Det kan också hända att det inte finns någon permanent tand under mjölktanden. Då väljer tandläkaren oftast att låta mjölktanden sitta kvar och agera vuxentand. Det är inte heller ovanligt. Skulle den senare trilla ut kan den ersättas av ett implantat. Detta är dock något som görs först i vuxen ålder när käkarna växt färdigt.
Fortsätter tänderna vara sneda efter att barnet har tappat alla mjölktänder och de permanenta tänderna kommit upp, kan de regleras med tandställning. Det går relativt fort, runt ett år ungefär och efter det sitter tänderna som de ska. Därför behöver man som förälder eller barn sälla oroa sig över vad som händer med tänderna under tandväxlingen. Det är med största säkerhet helt normalt!
Andra inlägg
- Borsta tänderna utan tandborste och tandkräm
- Vilka livsmedel är sämst för tänderna?
- Vad är skillnaden mellan folktandvård och privat tandvård?
- Vårdcentraler i Sundbyberg
- Hur blir man av med muntorrhet?
- Botox för att täcka tandkött / Gummy smile
- Är kaffe dåligt för tänderna?
- Tillfälliga tandsmycken
- Mjuk eller hård tandborste?
- Fluortabletter - Vilka fördelar samt risker finns för barn?