Höstblåsor är en virusinfektion som främst drabbar små barn, men även vuxna. Läs här om hur du får höstblåsor och vad du kan göra för att bli av med dem.
Höstblåsor - vanligt bland barn
Höstblåsor är en relativt vanlig virusinfektion, barn under tio år som går på förskola blir ofta smittade. Som med många virus är det mindre vanligt att sjukdomen återkommer igen om du en gång har haft den. Gör den det drabbar du oftast av lindrigare besvär än första gången. Sjukdomen är vanligast förekommande under höst och sensommar, därför går den under namnet höstblåsor, men kallas även hand- fot- och munsjuka.
Symtom och besvär vid höstblåsor
Personen som har drabbats av höstblåsor märker det oftast då små blåsor uppstår omkring eller i munnen, på läpparna, i kindernas insida på tungan och i gommen. Blåsorna kan orsaka klåda och obehag, och om de spricker uppstår små sår där de har suttit. Även feber är ett vanligt symtom och den brukar då ligga mellan 38 och 39 grader. Ibland uppstår blåsor även på händer och fötter eller stjärt. När ett barn har tillfrisknat från infektionen händer det att naglarna förändras eller till och med ramlar av.
Hur blir man av med höstblåsor?
Det trista svaret på den frågan är att det inte finns någon läkemedelsbehandling mot höstblåsor. Åkomman brukar dock inte bli långvarig utan passerar på omkring en vecka.
Det finns dock saker du kan göra själv för att lindra besvären:
- Det kan göra ont att äta och dricka när du har höstblåsor. Försök ändå att få i dig näring och vätska så gott det går. Kylda drycker, glass, smoothies, filmjölk eller yoghurt brukar kännas bäst, men se upp för sådant som är surt eller salt då det kan svida och kännas obehagligt.
- Det kan vara svårt att få små barn att äta och dricka när de har ont i munnen. Prova med isglass, det är bättre än ingenting!
- Smärtstillande medel kan hjälpa. För barn finns suppositorier som du försiktigt för upp i ändtarmen genom rumpan eftersom de kan ha svårt att svälja tablett. Det finns också smärtstillande medel i flytande form och i form av tabletter som smälter i munnen. Barn som är under tre månader kan ta smärtstillande som innehåller paracetamol, och barn som är över sex månader kan ta medel som innehåller ibuprofen. Om du är osäker kan du alltid rådgöra med sjukvårdsupplysningen.
När är det dags att söka vård?
Om du eller ditt barn får hög feber, har mycket ont eller inte får i sig vätska ska du kontakta vården. Om barnet har blöja märker du om det inte har druckit tillräckligt på om blöjan är torr och sällan behöver bytas. Du kan alltid rådgöra med sjukvårdsupplysningen om du har frågor, men höstblåsor går som sagt oftast över av sig själv och är sällan farligt.
Andra inlägg
- Borsta tänderna utan tandborste och tandkräm
- Vilka livsmedel är sämst för tänderna?
- Vad är skillnaden mellan folktandvård och privat tandvård?
- Vårdcentraler i Sundbyberg
- Hur blir man av med muntorrhet?
- Botox för att täcka tandkött / Gummy smile
- Är kaffe dåligt för tänderna?
- Tillfälliga tandsmycken
- Mjuk eller hård tandborste?
- Fluortabletter - Vilka fördelar samt risker finns för barn?