Att det är viktigt att gå till tandläkaren är nog de flesta av oss överens om, däremot är det inte alla av oss som lever som vi lär. Det är vanligt, faktiskt i alla åldrar, att dra sig för att gå till tandläkaren. Man kanske tycker att man har bra koll på sin tandhygien och lider inte av några besvär, utom kanske lite ilningar ibland. Tandläkaren ses som en onödig utgift, som dessutom lätt kan leda till större utgifter.
”Man bokar inte in någon tid, förrän det plötsligt börjar göra ont en dag. Då har man dock, tyvärr, väntat för länge”
Vissa blir kallade oftare än vad de anser att de behöver, och avbokar därför sina tider och tänker att de själva kan ta kontakt med tandläkaren när de känner att det är dags. Men månaderna och åren går och man bokar inte in någon tid, förrän det plötsligt börjar göra ont en dag. Då har man dock, tyvärr, väntat för länge.
En gång om året eller mer sällan?
Att bli kallad en gång om året är i regel lite väl mycket, om man inte tidigare har haft stora problem med tänderna eller till exempel har ett implantat isatt. Det är vanligen bara så kallade högriskpatienter som behöver gå på undersökning en gång per år, för de flesta med en normal tandhälsa är ett besök vartannat eller vart tredje år oftast tillräckligt. Att vara högriskpatient innebär att man ofta har problem med blödningar i tandköttet och tendenser till parodontit, tandlossning. Mycket har att göra med hur väl man sköter sina tänder.
Mer kalk i saliven ökar risken för tandsten
Vissa människor har mer kalk i sin saliv än genomsnittet, och för dessa personer är det vanligt att man lättare får tandsten. Tandsten bildas oftast på baksidan av framtänderna i underkäken, och på utsidan av kindtänderna i överkäken. Det beror på att dessa tänder sitter närmast de körtlar som utsöndrar saliven. Tandsten som får sitta länge bildar en fin grogrund för bakterier, som i sin tur kan orsaka inflammationer och till slut tandlossning. När tandstenen blivit för hård måste den tas bort av en tandläkare eller tandhygienist, så för människor med mycket tandsten kan det vara befogat att gå en gång per år, och ibland ännu oftare.
Hur väl tar du hand om dina tänder?
I slutändan handlar det, som så ofta med tandvård, hur väl du själv tar hand om dina tänder. Den som är noggrann med sina tänder och tänker på att inte småäta under dagarna, kan på många sätt sägas ha försäkrat sig mot att gå till tandläkaren ofta. Sköter man sin tandhygien noggrant, det vill säga borstar med fluor två gånger om dagen samt använder tandtråd och mellanrumsborstar, räcker det sannolikt att besöka tandläkaren vart tredje år. Men vet man med sig att man slarvar ibland, eller äter mycket godis, kan det vara bra att gå oftare. Man kan ha hål utan att veta om det, och de börjar bara göra ont när hålet blivit så djupt att bakterierna närmar sig tandnerven. Då kan det plötsligt bli riktigt dyrt att gå till tandläkaren.
Andra inlägg
- Borsta tänderna utan tandborste och tandkräm
- Vilka livsmedel är sämst för tänderna?
- Vad är skillnaden mellan folktandvård och privat tandvård?
- Vårdcentraler i Sundbyberg
- Hur blir man av med muntorrhet?
- Botox för att täcka tandkött / Gummy smile
- Är kaffe dåligt för tänderna?
- Tillfälliga tandsmycken
- Mjuk eller hård tandborste?
- Fluortabletter - Vilka fördelar samt risker finns för barn?