57% av svenskarna har problem med ilningar i tänderna, permanent eller då och då. Ilningarna uppstår i regel vid intag av väldigt varm eller kall mat eller dryck.
De flesta upplever problem med ilningar i tänderna någon gång under sin livstid. Vanligast är problemet för människor mellan 20 och 40 års ålder.
”Det finns flera orsaker till ilningar i tänderna, och det finns också mycket du kan göra för att bli av med dem. Framför allt bör man alltid upprätthålla en god munhygien för att förebygga ilningar”
Ilningar i tänderna uppstår när tändernas emalj, det yttersta skiktet av tanden, på något sätt blivit skadat och blottlagt dentinet, den hårdvävnad som finns innanför emaljen för att skydda det inre av tanden. Dentinet är mycket känsligt för värme och kyla och svarar med att skicka ut signaler om smärta. Det finns flera orsaker till ilningar i tänderna, och det finns också mycket du kan göra för att bli av med dem. Framför allt bör man alltid upprätthålla en god munhygien för att förebygga ilningar. Har du ilningar i tänderna som inte går över bör du alltid uppsöka en tandläkare eller tandhygienist som kan diagnosticera problemet och vidta lämpliga åtgärder.
Förebyggande åtgärder mot ilningar i tänderna
Det finns mycket du kan göra för att slippa ilningar i tänderna. Tandläkarens råd nummer ett, regelbunden borstning med fluor två gånger om dag, gäller naturligtvis även här. Du bör också se till att få bort matrester mellan tänderna för att förhindra att det bildas tandsten. Detta gör du med tandtråd och mellanrumsborstar.
Sura livsmedel som juicer, vin, läsk och sura frukter kan orsaka frätskador på tänderna och leda till ilningar. Försök först och främst att minska intaget av sura livsmedel och avsluta alltid ett intag av sura produkter med någon basisk produkt, till exempel mjölk, ost eller yoghurt.
Blottade tandhalsar (Abrasion)
Blottade tandhalsar är den vanligaste orsaken till att det ilar i tänderna. En vanlig orsak till abrasion, som det kallas, är faktiskt tandborstning. Dock tandborstning på fel sätt, nämligen att vi borstar för hårt eller använder en för hård tandborste. Tandköttet retas då och drar sig tillbaka, vilket gör att dentinet blottläggs.
Här gäller det att gå över till en mjukare borste och en bättre tandborstteknik. Det finns även speciell tandkräm med kaliumnitrat som kan hjälpa till att skapa ett skyddande skikt för tandhalsarna. Vidare kan en tandläkare göra en fluorlackering av de blottade tandhalsarna för att skydda dentinet.
Behandling vid karies
Karies beror på att bakterier gjort hål på tandemaljen och tagit sig in i tanden, vilket i sin tur gör dentinet mottagligt för smärta. Här måste du gå till en tandläkare för att få hjälp att avlägsna alla bakterier och göra en lagning av tandemaljen.
Ilningar vid sprickor och skador på tänderna (Attrition)
Attrition uppstår vid yttre våld mot tanden, som ett slag eller långvarig tandgnissling. Har du problem med att du gnisslar tänderna på natten kan du få hjälp att prova ut en bettskena som förhindrar tandgnissling. Har skador på emaljen uppstått måste tandläkaren först och främst göra en lagning av tänderna och sedan hjälpa dig att hitta sätt att undvika problemen i framtiden.
Ilningar vid tanderosion
Tanderosion, eller frätskador, beror som nämnts ovan på stora intag av sura livsmedel. Frätskador på tänderna måste alltid lagas av en tandläkare, de går inte över av sig själva. Dessutom kommer de tillbaka om man fortsätter med ett för högt intag av sura livsmedel. Vill man undvika tanderosion är det alltid bra att äta eller dricka något basiskt i samband med intag av något surt, ett par exempel kan vara att äta lite ost till vinet, eller lite yoghurt till citrusfrukten.
Till sist
Har du ilningar i tänderna som inte försvinner torts att du borstat regelbundet med en mjuk tandborste? Då ska du alltid vända dig till en tandläkare. Risken är stor att du måste få behandling och att skjuta upp besöket kommer bara att göra problemen värre. Välkommen att kontakta oss om du lider av ilningar i tänderna, eller har några andra frågor!
Andra inlägg
- Borsta tänderna utan tandborste och tandkräm
- Vilka livsmedel är sämst för tänderna?
- Vad är skillnaden mellan folktandvård och privat tandvård?
- Vårdcentraler i Sundbyberg
- Hur blir man av med muntorrhet?
- Botox för att täcka tandkött / Gummy smile
- Är kaffe dåligt för tänderna?
- Tillfälliga tandsmycken
- Mjuk eller hård tandborste?
- Fluortabletter - Vilka fördelar samt risker finns för barn?