Tandsten finns i två varianter. Den ena kallas för salivsten och är lite lättare att upptäcka. Den blir nämligen ganska mörkt till färgen och sitter som ett lager på tänderna - gärna på insidan av dessa. Den andra kallas för serumsten och är svårare att upptäcka då den bildas i inflammerade tandfickor. Båda kan dock leda till svåra komplikationer om de inte åtgärdas. tandlossning är ett exempel. Det är därför viktigt att förebygga tandsten - något som sker genom korrekt skötsel i form av tandborstning, regelbunden användning av tandtråd samt med hjälp av munvatten.
Därför uppkommer tandsten
Varje gång du äter någonting så bildas det plack. Detta är en bakteriebeläggning som fastnar på dina tänder. Det är viktigt att denna beläggning försvinner så fort som möjligt. Det som gör att plack utvecklas till tandsten är nämligen då det blandas ut med ditt saliv.
"Vårt saliv är extremt rikt på mineraler och då plack blandas med saliv så bildas en hård yta i form av just tandsten. Något som de flesta av oss får på någon tand - även om vi borstar tänderna och regelbundet använder oss av tandtråd."
Det är därför man måste lägga in besök hos en tandläkare också. Det går nämligen inte att ta bort tandsten på egen hand. Man kan definitivt förebygga och hindra uppkomsten, men har plack uppgraderats till tandsten - då måste en tandläkare/tandhygienist ta bort beläggningen i fråga.
Så tar man bort tandsten
Det finns olika metoder för att ta bort tandsten som tandhygienist använder sig av. Den första är äldre och innebär att man använder ett instrument som skrapar bort beläggningen. Detta sköts med handkraft och är en äldre metod som många valt att överge till förmån för mer moderna behandlingsmetoder.
Ett exempel på det senare är ultraljud. Med hjälp av en ultraljudsspets så vibrerar man bort beläggningarna av tandsten på de drabbade tänderna. Efter behandlingen så smetar man på en pasta på tandraden som i sin tur gör ytan slät och fin - det gör det svårare för bakterier att få fäste i framtiden.
Gör det ont att bli behandlad?
Svaret är som regel nej. Det är mer obehagligt än smärtsamt att bli behandlad mot tandsten. Om tandhygienisten använder sig av ultraljud så kan man som patient uppleva ilningar. Dessa upphör dock så fort man slutar med behandlingen.
Om tandsten finns i form av serumsten och således ligger i tandköttsfickorna så kan man välja att använda lokalbedövning - särskilt vid djupa fickor. Där kan nämligen viss smärta förekomma.
Andra inlägg
- Borsta tänderna utan tandborste och tandkräm
- Vilka livsmedel är sämst för tänderna?
- Vad är skillnaden mellan folktandvård och privat tandvård?
- Vårdcentraler i Sundbyberg
- Hur blir man av med muntorrhet?
- Botox för att täcka tandkött / Gummy smile
- Är kaffe dåligt för tänderna?
- Tillfälliga tandsmycken
- Mjuk eller hård tandborste?
- Fluortabletter - Vilka fördelar samt risker finns för barn?