Tandhygienist Sundbyberg | Förebygg tandproblem

Behöver du hjälp av en tandhygienist i Sundbyberg? Vi lär dig sköta om dina tänder på bästa vis och förebygga karies, tandsten och problem med tandköttet.



Så arbetar våra tandhygienister

Bland tandvårdspatienter råder ibland förvirring kring yrkestitlarna tandläkare och tandhygienist. Vem gör vad och till vem är det jag ska vända mig för att få rätt behandling? I korthet kan man säga att en tandhygienist arbetar med tändernas utsida medan en tandläkare även kan arbeta med tändernas insida. En tandhygienist kan också sägas arbeta mer förebyggande medan en tandläkare även arbetar med att åtgärda skador och sjukdomar på och i tänderna. Dock är gränsen mellan vad en tandhygienist och en tandläkare gör inte knivskarp och det finns områden där man kan få hjälp av både en tandläkare och en tandhygienist.

”En tandhygienist är speciellt utbildad för att sprida kunskap till patienterna om hur de bäst bör sköta sina tänder, men även för att behandla redan uppkomna problem med tänderna, som till exempel att behandla tandlossning och att ta bort tandsten”

Hos oss på Solna Dental, liksom på de flesta tandvårdsmottagningar, jobbar både tandhygienister och tandläkare. Det tycker vi är ett måste för att kunna erbjuda fullgod service åt våra kunder. Det gör helt enkelt tandvården mer effektiv att ha ett bredare fält av kunskap att ösa ur. En tandhygienist är speciellt utbildad för att sprida kunskap till patienterna om hur de bäst bör sköta sina tänder, men även för att behandla redan uppkomna problem med tänderna, som till exempel att behandla tandlossning och att ta bort tandsten

Vilken utbildning har en tandhygienist?

Den som vill bli tandhygienist måste gå tandhygienistprogrammet, som finns på de flesta av Sveriges universitet och högskolor. Utbildningen är två år och ger kunskaper dels i hur man undersöker patienters munhälsa, ställer diagnoser och behandlar sjukdomar som karies och tandlossning, samt tar bort tandsten och plack, putsar och polerar tänder och tar röntgenbilder. Stort fokus läggs också på samtalsteknik, hur man kommunicerar med patienterna och förmedlar kunskap om hur man på bästa sätt sköter om sina tänder hemma. Därför innehåller utbildningen förutom odontologiska – tandrelaterade - ämnen även samhälls- och beteendevetenskapliga ämnen.

En tandläkare har en annan utbildning, som är på fem år och har ett större fokus på biologi och allmänmedicin. Den som vill bli tandläkare efter en avslutad tandhygienistutbildning måste gå hela tandläkarprogrammet från början.

Hur jobbar en tandläkare och en tandhygienist ihop?

På en mottagning som har både tandhygienister och tandläkare kan tandhygienisten frigöra tid åt tandläkaren att utföra mer avancerade behandlingar. När du kommer för en undersökning är det vanligtvis en tandhygienist som undersöker dina tänder, tar röntgenbilder och i många fall utför behandlingar såsom att slipa bort tandsten, putsa och polera tänderna. Har du drabbats av någon tandsjukdom som kräver ingrepp inne i tänderna blir du hänvisad till en tandläkare, som kan utföra till exempel lagningar och rotfyllningar.

Ett radarpar på kliniken

Att kunna erbjuda både tandhygienister och tandläkare är självklart för oss på Solna Dental. När du kontaktar oss för något besvär ser vi alltid till att du hamnar hos rätt person direkt. Tandvårdsstödet gäller både för besök hos tandläkare och tandhygienist, och har du tur och sköter dina tänder noga är det framför allt våra tandhygienister du kommer att lära känna.

Kontakta oss om du har fler frågor om skillnaden mellan tandhygienister och tandläkare!

Är du i behov av en tandläkare? Hör av dig till oss så hittar vi en tid!
2 Sep 2020