När ett kariesangrepp gått för långt så kan pulpan som sitter i rotkanalerna bli inflammerad eller infekterad. Den måste i så fall avlägsnas för att förhindra spridning. Det som sker är att en tandläkare avlägsnar pulpan och därefter fyller tanden med en slags cement: detta kallas för en rotfyllning.
En rotfyllning kan även ske om du blivit utsatt för ett slag och där din tand, så att säga, har dött. Det syns i så fall genom att tanden i fråga får en mörkare färg än normalt. Syftet med en rotfyllning är att förhindra spridning av bakterier i munhålan och det är viktigt att en sådan genomförs så fort som möjligt; om det drar ut på tiden så kan hela tandhälsan komma att påverkas negativt. De bakterier som ditt immunförsvar inte klarar av att stöta bort tas bort genom en rotfyllning - det är den förenklade förklaringen.
Så går en rotfyllning till
Det första steget är att tandläkaren frigör tanden med hjälp av en så kallad kofferdamm - en gummiduk som förhindrar saliv och bakterier från att komma i kontakt med tand och rotkanalen. Tanden i fråga frigörs därefter från bakterier och pulpan avlägsnas.
Därefter så fyller man på med rotfyllningsmaterial. Rotkanalerna filas rena och spolas sedan med ett speciellt, bakteriedödande medel. I vissa fall kan tanden vara så pass skadad att man måste sätta dit en krona.
Inte sällan så sker en rotfyllning i etapper. Dels så kan flera tänder vara skadade och dels så kan det vara så att man måste gå några veckor för att en tillfällig rotfyllning ska ta död på alla bakterier innan en permanent rotfyllning kan äga rum - och verka på bästa sätt.
Ingreppet är inte okomplicerat då det handlar om smala, böjda kanaler som kan ha letat sig långt in i munnen. I vissa fall så behöver man därför specialisthjälp vid en rotfyllning. En sådan kallas för en endodontist. Kallas en sådan in så blir resultatet ofta bättre - men ingreppet tar ofta också längre tid att genomföra.
Varför det dåliga ryktet?
Säg rotfyllning till någon och det är troligt att denne backar tillbaka. Rotfyllning är en behandling som dras med ett ganska dåligt rykte. Det är dock inte så farligt som det låter. visst, det kan göra ont och det är definitivt ett ingrepp som är att anse som obehagligt. Faktum är dock att behandlingen i sig inte är så smärtsam - det är då man drabbas av komplikationer som smärtor kan komma. Vanliga sådana är dessa:
- Infektioner i käkbenet
- En allergisk reaktion
- Att nerverna skadas
- Att tanden går sönder
Den sista punkten beror på att en rotfylld tand är känsligare och svagare än en vanlig tand och således kan gå sönder enklare. En smäll på en rotfylld tand kan alltså medföra nya behandlingar.
Andra inlägg
- Borsta tänderna utan tandborste och tandkräm
- Vilka livsmedel är sämst för tänderna?
- Vad är skillnaden mellan folktandvård och privat tandvård?
- Vårdcentraler i Sundbyberg
- Hur blir man av med muntorrhet?
- Botox för att täcka tandkött / Gummy smile
- Är kaffe dåligt för tänderna?
- Tillfälliga tandsmycken
- Mjuk eller hård tandborste?
- Fluortabletter - Vilka fördelar samt risker finns för barn?